Przejdź do głównej zawartości

Makaron wege #1


Ostatnio ciągle na moim stole królował makaron. Na pewno jest obecny na stołach wielu biegaczy. Jest szybki w przygotowaniu, daje dużo energii i możemy go dowolnie komponować z warzywami, mięsem, na słodko, w formie zapiekanki. Możliwośći są ogromne. Do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie musimy go obierać jak ziemniaki ;) Na pewno w najbliższym czasie będzie się często przewijał przez bloga.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku;
- połowa dużej cukini;
- połowa żółtej papryki;
- połowa czerwonej papryki;
- kilka łyżek śmietany kremówki;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- połowa opakowania makaronu (opakowanie 250 g);
- sól, pieprz, mieszanka ziaren, kiełki.

Przygotowanie:
Najpierw umyj warzywa i osusz je. Na patelni rozgrzej masło, pokrój w małą kostkę czosnek i lekko podsmaż. Pozostałe warzywa pokrój również w kostkę i dodaj do czosnku. Dopraw solą i pieprzem. 
Równocześnie gotuj wodę na makaron, gdy będzie gotowa odrobinę posól i wrzuć makaron. 
Warzywa smaż około 5-7 minut aby zmiękły ale nie rozpadały się, dodaj połowę śmietany kremówki. Wymieszaj wszystko, podgrzewaj przez chwilę.
Makaron powinien być już gotowy, więc go odcedź i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko i gotowe. 
Możesz danie posypać kiełkami oraz dowolnymi nasionami, będzie jeszcze zdrowsze.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.