Przejdź do głównej zawartości

Makaron wege #1


Ostatnio ciągle na moim stole królował makaron. Na pewno jest obecny na stołach wielu biegaczy. Jest szybki w przygotowaniu, daje dużo energii i możemy go dowolnie komponować z warzywami, mięsem, na słodko, w formie zapiekanki. Możliwośći są ogromne. Do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie musimy go obierać jak ziemniaki ;) Na pewno w najbliższym czasie będzie się często przewijał przez bloga.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku;
- połowa dużej cukini;
- połowa żółtej papryki;
- połowa czerwonej papryki;
- kilka łyżek śmietany kremówki;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- połowa opakowania makaronu (opakowanie 250 g);
- sól, pieprz, mieszanka ziaren, kiełki.

Przygotowanie:
Najpierw umyj warzywa i osusz je. Na patelni rozgrzej masło, pokrój w małą kostkę czosnek i lekko podsmaż. Pozostałe warzywa pokrój również w kostkę i dodaj do czosnku. Dopraw solą i pieprzem. 
Równocześnie gotuj wodę na makaron, gdy będzie gotowa odrobinę posól i wrzuć makaron. 
Warzywa smaż około 5-7 minut aby zmiękły ale nie rozpadały się, dodaj połowę śmietany kremówki. Wymieszaj wszystko, podgrzewaj przez chwilę.
Makaron powinien być już gotowy, więc go odcedź i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko i gotowe. 
Możesz danie posypać kiełkami oraz dowolnymi nasionami, będzie jeszcze zdrowsze.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Thulem przez świat czyli recenzja wielofunkcyjnej przyczepki

Najwyższa pora aby napisać co nieco o naszej sportowej przyczepce, która umożliwia mi bieganie z Dianą. Używam jej już ponad pół roku, przebiegłyśmy razem setki kilometrów, więc opinie o niej już mam. Czy mi się sprawdza, czy drugi raz kupiłabym ją znowu a może inną albo wózek biegowy? O jej wadach i zaletach dowiecie się z tekstu.