Przejdź do głównej zawartości

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką



Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.
Składniki:
- 1 filet molwy; (on jest dosyć spory, więc jeden na dwie osoby + dziecko wystarczy)
- 2 jajka;
- 3/4 kubeczka śmietany 30%;
- połowa małej papryki;
- połowa małej czerwonej cebuli;
- pieprz, sól, słodka czerwona papryka;
- świeży koperek;
- sok z cytryny;
- odrobina masła.

Opcjonalnie: gnocchi.





Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 180 st., opcja góra/dół, termoobieg około 160 st. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, filet molwy pokrój na mniejsze kawałki i ułóż. Dopraw pieprzem, solą i słodką papryką. Ta ryba jest delikatna, więc nie przesadzajcie z ilośćią przypraw i cebuli aby nie przyćmić jej smaku. Paprykę i cebulę umyj i pokrój w cienkie paski, ułóż na rybie. Włóż do piekarnika na 10 min.
W tym czasie roztrzep jajka i dodaj do nich śmietanę. Po 10 minutach wyjmij rybę i zalej roztrzepanymi jajkami ze śmietaną. Koperek ułóż na sam wierzch. Zapiekaj do 15 minut. Upieczoną rybe skrop odribną soku z cytryny.
Ja mój obiad podałam z gotowymi gnocchi, które wymagają gotowania tylko kilka minut, więc z zagotowaniem wody chwile poczekałam od momentu włożenia ryby do piekarnika. Jeśli wolisz makaron, ryż albo kaszę to zagotuj wodę od razu po włożeniu ryby z masą jajeczną.  



Na prawdę ten obiad wyszedł mi bardzo dobry a ta masa jajeczna jest mega. Najpierw chciałam zalać samą śmietaną rybe a potem stwierdziłam, że może jak dodam roztrzepane jajka będzie lepiej i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Na opakowaniu ryby był przepis i tam szli jeszcze o krok dalej bo jajka były ubite na pianę, więc jeszcze smaczniej.
Chyba na naszym stole zagości więcej ryb a raczej filetów bo jest to mega smaczny, zdrowy i szybki obiad. Ryby zdecydowanie za mało goszczą na polskich stołach. 
Wiem, że kurczaka lub indyka też się szybko przyrządza ale najpierw trzeba go obrać a filet z ryby od razu możemy obrabiać. Kuszą mnie jeszcze kotlety mielone z ryby, może w przyszłym tygodniu zrobię.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.