Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bez pieczenia z musem jabłkowym



Kto nie lubi szybkich i pysznych ciast? Do tego moje ciasto jest mega dobre ale niestety nie dla osób odchudzających się. Osoby, którym ciasta nie wychodzą też będą zadowolone ponieważ nic nie pieczemy, więc Wam nic nie opadnie, nie zrobi się zakalec i inne tragedie ciastowe. A jeśli nawet bita śmietana nie chce Wam się ubić jak trza, to na samym końcu podaję jej mniej kaloryczny zamiennik. Wymówek już nie macie, więc czas przeczytać przepis i robić swoje własne pyszne ciasto.

Składniki:
- 1 małe opakowanie krakersów;
- 1 duże opakowanie herbatników;
- 1/2 opakowania dowolnego kremu czekoladowego;
- 1 słoik  (pół litrowy) pieczonych jabłek o konsystencji gęstego musu;
- 1 śmietana kremówka;
- 1 serek śmietankowy;
- 3 łyżki cukru pudru;
- kakao do dekoracji.



Przygotowanie:
Wykładamy formę do ciasta papierem do pieczenia. Układanie zaczynamy od krakersów. Proponuję brać po jednym, smarować kremem czekoladowym i układać obok siebie do momentu zapełnienia całej blachy. Nie radzę najpierw układać krakersów czy herbaników bo zacznie Wam się to wszystko kleić i lepić do sobie. Nie musicie też równiemiernie smarować krakersów, wystarczy grubsza warstwa. Dopiero teraz możemy ułożyć drugą warstwę ciacha czyli herbatniki. Mus nie jest gęsty, więc 3/4 śmiało wylewamy na ciasto i rozmarowujemy. Znowu układamy herbatniki i smarujemy je, pozostałym musem.
Teraz czas na ubicie śmietany. Nie wyjmujcie jej wcześniej z lodówki, dopiero przed samą obróbką. Ubijamy ją na sztywno razem z cukrem podrem. Dodaj serek i wymieszaj masę na niskich obrotach. Wyłóż kolejną warstwę na mus i posyp kakao. 
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na następny dzień. W lecie koniecznie trzymaj je w lodówce aby bita śmietana przetrwała.

Jeśli chcesz trochę odchudzić moje ciasto zamiast bitej śmietany użyj serka ricotta albo samego serka śmietankowego, wtedy zużyj dwa opakowania. Koniecznie dodaj na przykład erytrol bo w połączeniu z kwaśnymi jabłkami ciasto może być nieco mdłe.
Zamiast kremu czekoladowego możesz użyć roztopionej gorzkiej czekolady.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Co się zmienia po ślubie?

Minął pierwszy miesiąc naszego wspónego oficjalnego związku. Och ach, można by napisać ale nie napiszę. Ja dziś nie zupełnie o pożyciu małżeńskim chciałam napisać. Naszła mnie taka reflekacja o gościach weselnych.

Kruche ciasto z renklodą

Czy wy też macie problem z zapamiętaniem poprawnej nazwy tej śliwki? Dla niewstajemniczonych podpowiem, że łatwiejsza nazwa to ulena. I już do razu lepiej, prawda? Już za kilka tygodni będą dojrzałe i gotowe do spożycia. Niestety ta śliwa jest mało popularna i w wielu hipermaketach tak łatwo jej nie dostaniecie, prędzej na targowikach albo.... na drzewie pod domem. U mnie rośnie ona pod oknem odkąd pamiętam i właśnie dzięki temu ją znam. Zachęcam do spróbowania jej bo w przeciwieństwie do znanych śliw nałęczowskich jest mega słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Ja dziś Wam proponuję zrobić z nią najprostsze na świecie kruche ciasto.