Pasta z awokado i kozim serem



Czy Wy też lubicie sobie wymyślać lub urozmaicać wszystkim znane przepisy? Ja uwielbiam, aczkolwiek stawiam na klasykę, która oczywiście nie jest zła. Jednak jak połkne bakcyla to kuje żelazo póki gorące i tworzę coś nowego i smacznego. Do gotowania też trzeba mieć wenę bo nie wszystkie produkty pasują do siebie i tworzą smaczne danie. Jeśli jej nie mam, idę na prościznę i robię to co znam i to samo Wam radzę, zwłaszcza jak spodziewacie się gości. W każdym innym przypadku eksperymentujcie, nie tylko w kuchni. Mnie z ostatniego eksperymentowania wyszła mega dobra pasta zrobiona m. in. z awokado i twarogu koziego. Łapcie przepis.
Składniki:
- 250 g twarogu z sera koziego;
- 1 miękkie awokado;
- 2 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek;
- sok z połowy limonki;
- czarnuszka;
- pieprz i wegeta.

Przygotowanie:
Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżeczką miąższ. Włóż go do miseczki i widelcem rozdrobnij. Czosnek obierz i bardzo drobno pokrój lub użyj do tego praski i dodaj do awokado. Pozostałe składniki (twaróg kozi, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki, czarnuszkę i przyprawy) włóż do miseczki, wszystko razem wymieszaj i gotowe.
Twaróg kozi jest suchy (przynamniej ja taki miałam), więc oliwy z oliwek dodaj tyle aby pasta nie była zbyt sucha i wszystko ładnie się połączyło. Jeśli nie masz limonki możesz zamiast niej użyć cytryny.
Pasta jest smaczna i bardzo bardzo zdrowa. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to dzięki tej paście odkryjecie jego smak na nowo a wszystkie składniki idealnie się kompunują, tworząc coś pysznego. Nawet mój mały niejadek ją je, więc jest to najlepsza rekomendacja.

Przypominam o moich pomysłach na pozostałe pasty do pieczywa:
Pasta kanapkowa z grochu
Pesto z pokrzywy
Pasta z awokado
Pasta rybna
Coś ekstra




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger