Przejdź do głównej zawartości

Pasta z awokado i kozim serem



Czy Wy też lubicie sobie wymyślać lub urozmaicać wszystkim znane przepisy? Ja uwielbiam, aczkolwiek stawiam na klasykę, która oczywiście nie jest zła. Jednak jak połkne bakcyla to kuje żelazo póki gorące i tworzę coś nowego i smacznego. Do gotowania też trzeba mieć wenę bo nie wszystkie produkty pasują do siebie i tworzą smaczne danie. Jeśli jej nie mam, idę na prościznę i robię to co znam i to samo Wam radzę, zwłaszcza jak spodziewacie się gości. W każdym innym przypadku eksperymentujcie, nie tylko w kuchni. Mnie z ostatniego eksperymentowania wyszła mega dobra pasta zrobiona m. in. z awokado i twarogu koziego. Łapcie przepis.
Składniki:
- 250 g twarogu z sera koziego;
- 1 miękkie awokado;
- 2 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek;
- sok z połowy limonki;
- czarnuszka;
- pieprz i wegeta.

Przygotowanie:
Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżeczką miąższ. Włóż go do miseczki i widelcem rozdrobnij. Czosnek obierz i bardzo drobno pokrój lub użyj do tego praski i dodaj do awokado. Pozostałe składniki (twaróg kozi, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki, czarnuszkę i przyprawy) włóż do miseczki, wszystko razem wymieszaj i gotowe.
Twaróg kozi jest suchy (przynamniej ja taki miałam), więc oliwy z oliwek dodaj tyle aby pasta nie była zbyt sucha i wszystko ładnie się połączyło. Jeśli nie masz limonki możesz zamiast niej użyć cytryny.
Pasta jest smaczna i bardzo bardzo zdrowa. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to dzięki tej paście odkryjecie jego smak na nowo a wszystkie składniki idealnie się kompunują, tworząc coś pysznego. Nawet mój mały niejadek ją je, więc jest to najlepsza rekomendacja.

Przypominam o moich pomysłach na pozostałe pasty do pieczywa:
Pasta kanapkowa z grochu
Pesto z pokrzywy
Pasta z awokado
Pasta rybna
Coś ekstra




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.