Zapiekane ziemniaki i bataty


Bardzo jestem ciekawa czy robicie sami w domu frytki lub zapiekane ziemniaki. Ja od pewnego czasu stawiam właśnie na opiekane ziemniaki do obiadu zamiast standardowych gotowanych. Czas wykonania jest chyba ten sam, ziemniaki tak czy siak trzeba obrać i pokroić a czy wrzucimy je do garnka z wodą czy na blachę nie jest już chyba taka dużą różnicą. Oprócz ziemniaków możemy również zapiec inne warzywa jak bataty czy buraki. Świetne wyjdą z nich również frytki, które będą dużo zdrowsze od tych smażonych w oleju a w domu zamiast smrodu tłuszczu będzie roznosił się wspaniały zapach ziół i pieczonych frytek. 

Składniki:
- 2 duże bataty;
- 4 średnie ziemniaki;
- pieprz ziołowy, wegeta, świeży lub suszony rozmaryn;
- gotowa przyprawa suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką;
- oliwa z oliwek, olej sezamowy;
- połowa łyżeczki cukru.

Przygotowanie:
Rano lub dzień wcześniej obierz ziemniaki, zalej wodą, dodaj cukru i zostaw. Tak przygotowane ziemniaki pokrój w około 2 cm kawałki. Na blasze rozłóż papier do pieczenie a następnie ziemniaki. Skrop je oliwą i olejem sezamowym, dopraw przyprawami, wymieszaj i do piekarnika. Ja najpierw piekę ziemniaki na mniejszej temperaturze 180 st. z termoobiegiem a potem zwiększam na 200 st. aby się ładnie zarumieniły. Cała procedura trwa około 20 minut czyli tyle samo co gotowanie ziemniaków. 



Zobaczycie, że Wasze obiady zupełnie inaczej będą smakować, będę o wiele lepsze.
Napiszę Wam tu również małą wskazówkę dotyczącą batatów. One szybciej będą miękkie niż ziemniaki, więc możecie pokroić je w większe kawałki. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger