Najlepszy sos pieczarkowy



Nie wiem czy jesteście zwolennikami sosu pieczarkowego ale mojego staniecie się. Do tej pory sos pieczarkowy nie królował na moim stole jednak to się zmieni. Przypadkowo zrobiłam tak oszałamiający sos z pieczarek, że miałam ochotę zjeść go w całości sama. Do czego taki sos wykorzystać? Na przykład do placków ziemniaczanych, które ostanio Wam pokazywałam.

Składniki:
- 6 dużych pieczarek;
- 1 mała cebula;
- kilka łyżek śmietany 30%;
- łyżka masła klarowanego;
- przyprawa chutney podina masala (szukajcie na półkach sklepowych z orientalną żywnością);
- kilka łyżek sosu worcestershire;
- 2 łyżki płatków drożdżowych aktywnych;
- pieprz, sól.

Przygotowanie:
Najpierw zajmiemy się pieczarkami, jeśli macie świeże, czyste to nie trzeba ich obierać. Natomiast gdy nie wyglądają za dobrze obierz je, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do rondelką z rozgrzanym masłem klarowanym. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i wszystko razem smaż, dopóki cebula nie zeszkli się a pieczarki nie zmiekną. Dodaj przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, chutney podina masala). Wymieszaj wszystko. Następnie dodaj kilka łyżek śmietany 30%, ilość zależy od tego czy chcesz mieć sos bardziej gęsty czy rzadki. Dodaj również łyżkę sosu worcestershire i 2 łyżki płatków drożdżowych. Pamiętaj, że płatki zagęszczą sos, więc zostaw go do zagotowania i ściągnij z ognia. Gotowe! 

Sos jest delikatny w smaku, aksamitny, sos worcetershire dodaje odrobinę słodyczy do niego. Orientalna przyprawa niezwykłego aromatu. Wszystkie składniki komponują się idealnie. Będę również eksperymentować z innymi grzybami, na przykład boczniakami i kurkami. Pewnie też będzie cudownie smakowało. Dam wam w każdym razie znać. 
A Wy teraz pędźcie do kuchni, róbcie sos i dajcie znać jak Wam smakuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger