Nie wiem czy jesteście zwolennikami sosu pieczarkowego ale mojego staniecie się. Do tej pory sos pieczarkowy nie królował na moim stole jednak to się zmieni. Przypadkowo zrobiłam tak oszałamiający sos z pieczarek, że miałam ochotę zjeść go w całości sama. Do czego taki sos wykorzystać? Na przykład do placków ziemniaczanych, które ostanio Wam pokazywałam.
Składniki:
- 6 dużych pieczarek;
- 1 mała cebula;
- kilka łyżek śmietany 30%;
- łyżka masła klarowanego;
- przyprawa chutney podina masala (szukajcie na półkach sklepowych z orientalną żywnością);
- kilka łyżek sosu worcestershire;
- 2 łyżki płatków drożdżowych aktywnych;
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
Najpierw zajmiemy się pieczarkami, jeśli macie świeże, czyste to nie trzeba ich obierać. Natomiast gdy nie wyglądają za dobrze obierz je, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do rondelką z rozgrzanym masłem klarowanym. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i wszystko razem smaż, dopóki cebula nie zeszkli się a pieczarki nie zmiekną. Dodaj przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, chutney podina masala). Wymieszaj wszystko. Następnie dodaj kilka łyżek śmietany 30%, ilość zależy od tego czy chcesz mieć sos bardziej gęsty czy rzadki. Dodaj również łyżkę sosu worcestershire i 2 łyżki płatków drożdżowych. Pamiętaj, że płatki zagęszczą sos, więc zostaw go do zagotowania i ściągnij z ognia. Gotowe!
Sos jest delikatny w smaku, aksamitny, sos worcetershire dodaje odrobinę słodyczy do niego. Orientalna przyprawa niezwykłego aromatu. Wszystkie składniki komponują się idealnie. Będę również eksperymentować z innymi grzybami, na przykład boczniakami i kurkami. Pewnie też będzie cudownie smakowało. Dam wam w każdym razie znać.
A Wy teraz pędźcie do kuchni, róbcie sos i dajcie znać jak Wam smakuje.
Komentarze
Publikowanie komentarza