Przejdź do głównej zawartości

Mini pizzerinki z ciasta francuskiego



Na blogu pojawiły się jakiś czas temu zaje...fajne rolsy na imprezę a teraz czas na kolejną przekąskę. Moje pizzerinki sprawdzą się nie tylko na party ale też do pracy/szkoły jako przekąska lub na każde spotkanie ze znajomymi/rodziną. Są idealne bo zrobicie je jak zawsze szybko i z tego co lubicie. Jeśli nie macie pomysłu jakie skłaniki użyć, przychodzę z pomocą.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- 1 laska kiełbasy podwawelskiej;
- 2 cebule;
- połowa czerwonej papryki;
- małe żółte pomidorki;
- kilka pieczarek;
- bawarski ser pleśniowy caractere;
- keczup;
- przyrawa do zapiekanek.

Przygotowanie:
Najpierw przygotujmy składniki czyli warzywa myjemy i suszymy. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski. Pomidorki przekój na pół a kiełbasę w talarki. Pieczarki jeśli są świeże i czyste nie obieraj tylko od razu pokrój w plasterki.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty wielkości około 10x10 cm. Smarujemy każdy keczupem i układamy na blachę do pieczenia. Pamiętaj aby zostawić odstępy bo ciasto francuskie nieco zwiększy swoją objętość. Na połowie kwadratów ciasta układamy kiełbase i cebule. Na drugiej połowie układamy pieczarki, paprykę i pomidorki. Na wszystko kładziemy ser pleśniowy i posypujemy przyprawą do zapiekanek. Możesz ją zamienić na przykład na oregano lub świeży tymianek.
Nasze pizzerki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200/220 st. i pieczemy około 20 minut. Po 15 minutach sprawdź czy ciasto czasem nie przypala się i nie trzeba zmniejszyć temperatury.
Smacznego! :)




Backstage z sesji pizzerinek ;) 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.