Zapiekanka z cukinią



Jako, że ja "cierpię" na nadmiar cukini, pokażę Wam kolejny sposób na to warzywo. Moim ulubionym i najprostszym są kotlety z cukini ale to każdy już zna. Dzisiaj nie będzie nic odkrywczego ale za to pysznie czyli zapiekanka z cukinią i makaronem.

Składniki:

- 1  średnia cukinia;

- 1 pierś z kurczaka;

- połowa czerwonej papryki;

- 2 ząbki czosnku;

- połowa opakowania makaronu rurek;

- ser mozzarella;

- kilka łyżek masła klarowanego;

- sól, pieprz, suszona papryka czerwona, zioła prowansalskie.

Sos beszamelowy, przepis tutaj.

Przygotowanie:

Z piersi kurczaka wytnij zbędny tłuszcz i podziel na mniejsze porcje. Na patelni rozgrzej masło i usmaż mięso przyprawiając je solą, pieprzem, suszoną papryką i ziołami prowansalskimi.
Gdy mięso się smaży zagotuj wodę na makaron, gdy woda zacznie wrzeć posól ją odrobinę i dodaj kluski. Ugotuj do konsystencji al dente (odrobinę powinien być twardy).


Warzywa umyj. Cukinię pokrój w talarki o grubości około 0,5-1 cm. Paprykę pokrój w paseczki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub również pokrój w talarki. Gdy mięso będzie gotowe wyłóż je na połowie blachy do pieczenia, następnie cukinię, paprykę i czosnek. Ser mozzarella pokrój w plasterki i ułóż na samym wierzchu posypując odrobiną papryki czerwonej.

Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i wyłóż na drugą cześć blachy. Teraz przygotuj sos beszamelowy i polej nim makaron, przepis masz w linku powyżej. Sos radzę przygotować bezpośrednio przed użyciem go bo gdy zostanie dodany do niego ser bardzo szybko gęstnieje, więc od razu trzeba go wylać na danie. Sos dopraw suszoną papryką i wstaw do piekarnika na 200 st na około 15 minut. Gotowe.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger