Przejdź do głównej zawartości

Śliwkowe szaleństwo

Trochę się z tym przepisem spóźniłam ale może jeszcze gdzieś dostaniecie śliwki a jeśli nie to pozostają Wam do wyboru inne owoce. Ciasto nie należy do ekstra szybkich ale na pewno do smacznych. Dawno nie było u mnie biszkoptu, więc serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim pomysłem na śliwki + biszkopt.
Składniki:
- około 1,5 kg śliwek węgierek;
- 1 waniliowy serek;
- około 100 ml wody;
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej;
- 10 łyżek cukru;
- śmietanka 30%;
- 1 śmietankowy serek;
- torebka czarnej herbaty;
- cukier puder.
 
Biszkopt robię tylko z jednego przepisu, pochodzi on ze strony www.ciastkożercy.pl
Tutaj podaję Wam linka bezpośrednio do przepisu. Proszę zwrócić uwagę na wielkość tortownicy jakiej używa autorka czyli 16 cm średnicy.
 
Przygotowanie:
Gdy upieczemy biszkopt studzimy go na kratce. Gdy przestygnie, zaparz czarną mocną herbatę, przekrój biszkopt na pół i naponczuj go. I tak go zostaw. W trakcie gdy biszkopt stygnie możesz umyć śliwki i pozbyć się pestek. Zostaw trochę do dekoracji a z reszty zrobimy farsz. Ułóż je na patelni miąższem do góry i zasyp cukrem. Zostaw to wszystko do momentu aż śliwki nie puszczą soków. Wtedy zacznij je smażyć aż do momentu kiedy nie zrobią się miękkie i nie będą się rozpadać. Wtedy do szklanki z wodą dodaj kilka łyżek mąki ziemniaczanej, wymieszaj i dodaj do śliwek. Mieszaj wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Będzie to jedna z warstw naszego ciasta, więc musi być dosyć gęsta. Śliwki muszą również przestygnąć. Gdy wszystko będzie zimne mamy prawie koniec. Czas na najsmaczniejszą rzecz czyli bitą śmietanę. Jednak zrobimy ją tylko z połowy naszej śmietany aby nie było zbyt ciężko. Śmietanę ubij, dodaj cukier, serek i odstaw do lodówki. 
Pierwszą połowę biszkoptu posmaruj serkiem waniliowym i ułóż frużelinę ze śliwek. Nałóż drugą cześć biszkoptu i na nią masę śmietanową. Teraz czas już na ostatni dodatek czyli śliwki. Ja wymyśliłam sobie ułożenie takie jak widać na zdjęciu ale nie radzę go powielać. O wiele łatwiejsze w użyciu czyli krojeniu ciasta i jedzeniu będą owoce pokrojone w talarki. Będą też bardziej efektywne. Na tym etapie możemy zakończyć zabawę z naszym ciastem ale jak Wam mało słodkości to możecie posypać owoce cukrem pudrem.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.