Zupa z indykiem i kukurydzą



Jakiś czas temu pisałam, że będę wrzucać Wam jednogarnkowe obiady na chłodne jesienno-zimowe dni. Są one idealne na tą porę roku bo świetnie rozgrzewają oraz macie obiad na minimum 2 dni ;) Piszę minimum bo ja zup ani obiadów jednogarnkowych nie umiem ugotować na 1-2 dni. Zawsze tego wyjdzie o wiele za dużo. Dzisiaj mam dla Was propozycję z indykiem bo zdecydowanie za mało gości w naszych kuchniach na rzecz kurczaka.

Składniki:
- połowa piersi z indyka, ok. 1 kg;
- 1 puszka kukurydzy;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- 3 duże ziemniaki;
- 1/2 czerwonej papryczki chilli;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia czerwona cebula;
- 2 łyżki masła klarowanego;
- przyprawy: kilka ziaren kozieradki, kolendry i ziela angielskiego, liść laurowy, biały i kolorowy pieprz, wegeta, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy.

Przygotowanie:
Najpierw wykrój z indyka błony i pokrój go w małą kostkę, 1-2 cm. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli pokrój w kostkę i zeszlij na rozgrzanym maśle w szybkowarze. Po kilku minutach dodaj mięso, smaż wszystko razem kilka minut i zalej wodą, około 2 l. Gdy w garnku się rumieni cebula z mięsem lub już powoli gotuje czas na resztę warzyw. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce lub użyj do tego malaksera. Wszystko wrzuć do garnka. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i doprawiamy. Szybkowar zamykamy i gotujemy wszystko około 50 minut. Ja ze względu na dziecko zupy gotuję tak aby mięso i warzywa dosłownie rozpadały się bo ona tak lubi. Jeśli wolicie czuć co jecie gotujcie zupę około 40 minut. 

Taki obiad możecie podawać solo albo z  pieczywem, grzankami albo makaronem, ryżem lub kaszą. 

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger