Wegański obiad #1

Rzadko pojawiają się u mnie wegańskie obiady bo jest to dla mnie nie lada wyzwanie. Również jak wiele razy już wspominałam są one dla mnie mało sycące i... moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna. Jednak ostatnio mnie coś natknęło i oto jest, pierwszy wegański obiad na mojej stronie.
Składniki:
- kilka młodych ziemniaków;
- mała cukinia;
- 3 garście fasolki szparagowej;
- kilka łyżek oleju rzepakowego;
- siemię lniane lub inne drobne ziarna;
- sól, pieprz, mielona słodka papryka;
- opcjonalnie: pasta z oliwek i pomidorów (do kupienia w Biedronce).
 
Przygotowanie:
Młode ziemniaki wyszoruj w wodzie i ewentualnie wytnij jakieś niedoskonałości. Fasolkę i cukinie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki w całości włóż do garnka i zacznij gotować. Gdy woda się zagotuje posól ją. 
W drugim garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć fasolkę szparagową.
Cukinię pokrój na 1 centymetrowe plasterki. Z jednej strony posól je, popieprz i dodaj słodką paprykę. Na patelni rozgrzej olej. Smaż do zrumienienia. Gdy przewrócisz na drugą stronę (opcjonalnie) połóż na wierzchu pastę z oliwek i pomidorów. 
Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i fasolkę. Ułóż na talerzu wszystko, fasolkę posyp siemieniem lnianym lub innymi ziarnami i gotowe :)
 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger